Rss Feed

3 nye apps til psykiatrien

15. januar 2013 by Maja Højgaard

En stor udfordring i psykiatrien er at være enige om hvad det vil sige at have patienten i centrum. Tre nye apps til smartphones skal nu være med til at hjælpe mennesker med psykisk sygdom til at holde styr på behandling og hverdag. To af dem henter vi udefra. Den sidste udvikler vi selv i Region Hovedstaden.

Vi havde på psykiatriudvalgsmødet også besøg af En af Os, som nedbryder tabuer i og om psykiatrien

Daybuilder
På film bliver psykisk sygdom altid fremstillet meget dramatisk, men faktisk er det største problem for de fleste mennesker med en psykisk sygdom, at få struktureret dagen. At komme igang om morgenen, få lavet nogle aftaler og komme ud af døren. Det er Day Builder et simpelt støtteværktøj til.

Monarca
Efter videnskabelige studier har vist at mennesker med psykisk sygdom ændre deres mobiltelefonforbrug i takt med sygdomsaktiviteten har man udviklet denne app. Den overvåger forbruget på telefonen og gør ejeren opmærksom på, at nu er der måske en grund til at søge terapeut eller læge. De tidlige tegn kan nemlig godt være svære selv at erkende og på denne måde kan man hjælpe folk til at fange en episode i opløbet.

En af Os havde taget deres dagligstue med. Den skal rundt i hele Regionen i løbet af i år

Dialogguide
Sidst men ikke mindst har vi i Region Hovedstaden afsat 1,1 mio. kr. til at udvikle værktøjer til Fælles Beslutningstagning (Shared Decision Making SDM). Herunder skal udvikles en app, som forbereder og guider patienten til samtalen med lægen eller andre behandlere. Det skal hjælpe til at patienten lægger mærke til evt. symptomer eller bivirkninger, håndtering samt egne mål og ønsker for behandlingen. Sidst men ikke mindst skal app’en smidiggøre overgangen fra hospital til distriktspsykiatri, idet den hjælper med at holde styr på hele behandlingsforløbet.

Alle tre apps er ment som en støtte og hjælp til selvhjælp, og skal på ingen måder træde istedet for behandling eller terapi. I forvejen bruger mange mennesker med psykiske lidelser apps og smartphones til at hjælpe i hverdagen. F.x ved at spille et spil, hvis man har svært ved at vente på bussen, eller sætte et ur, hvis man har svært ved at holde tiden. Det er denne tendens vi vil støtte op om pg bygge videre på. Det handler om at se folks ressourcer.


skriv den første kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>