Rss Feed

Hjælp til lighedsmageri

2. september 2014 by Maja Højgaard

image

Gode idéer søges. Her til aften havde vi i mit tværssektorielle udvalg besøg fra vores forskningscenter for sundhed og forebyggelse til en temadrøftelse om lighed i sundhed.

Statistikken(på billedet) viser at de seneste års strukturelle ændringer med rygelov og afgifter, har indsnævret forskellen i sundhedsadfærd (her rygning), men forskellen i levetid er forsat 10 år mellem den bedst og dårligst stillede fjerdedel af befolkningen.

Vi leder derfor med lys og lygte efter flere gode initiativer vi som region kan sætte i søen, evt i samarbejde med kommunerne og de praktiserende læger for at bekæmpe ulighed i sundhed. Har du en god idé? Så hit med den.


2 kommentarer »

 1. Jeg tror, det vigtigste er at tænke på tværs. At tænke sundhed sammen med byplanlægning, trafikplaner og socialforvaltning. De dårligst stillede bor oftest også i de stærkest forurende områder – tænk på Kongens Enghave og Sydhavnen fx.
  Og så mangler vi i regionen et fokuseret perspektiv på rehabilitering. Vi kan behandle og behandle, men vi sparer på den rehabilitering, som skal sættes iværk allerede, når diagnosen stilles for at løfte effekten af behandlingen. Jeg er overbevist om, at manglende rehabiliteringsindsatser producerer massiv ulighed i overlevelsen. De almene tilbud tiltrækker typisk middelklassen, som i forvejen er rigtig gode til at sætte ting i værk for sig selv.
  Endelig skal vi tænke rehabilitering sammen med sociale indsatser og gøre meget mere for at skabe sammenhæng mellem hospital, sundhedsforvaltning, socialforvaltning og praktiserende læge.
  Jeg stiller meget gerne op til uddybning :)

  • Maja Højgaard siger:

   Ja – du peger på et område vi naturligt i tværsektorielt udvalg interesserer os rigtig meget for. Vi har netop her til aften godkendt et høringsudkast til sundhedsaftalen med kommunerne. En gruppe, som jeg bl.a. håber får et løft igennem den aftale er mennesker med erhverve hjerneskade. Her har vi virkelig nogle rehabiliteringsudfordringer tværssektorielt, som vi sammen skal løse bedre.

   I forhold til at kigge på samfundsniveau har vi både overvejelser om kollektiv trafik og cyklisters forhold som fokus i regionen. Vores gæster fra forskningsenheden pegede på at der manglede politisk ansvar for sundhedsindsatsen på ungdomsuddannelserne. Her har regionen jo muligheder for at starte særlige projekter op, men hvad ville være relevant?

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>