Rss Feed

Mor med indflydelse

25. april 2015 by Maja Højgaard

IMG_0179-0.JPG

Da jeg var teenager og ny i politik undrede jeg mig over hvor alle mødrene var? I byrådet, blandt folketingskandidaterne og de aktive socialdemokrater. Jeg var overbevist om at jeg var vokset op i et ligestillet samfund, så i ganske mange år troede jeg at det var et privat valg. Jeg bildte mig ind at det var yuppi-generationen der hellere ville penge end fællesskabet. Jeg kan jo ikke vide om der ikkeogså varen generationstendens dengang, men jeg kan sige lidt om hvordan det er at være min generation af mødre med indflydelse.

 Anledningen er at Pia Allerslev (F), Børne og Ungeborgmester i København i Alt for damerne står frem sammen med sin mand og beskriver deres privatliv. Det er et interview som både præsentere de fordomme som fædre risikerer at blive mødt med hvis de vælger at bakke op om et fælles familieliv med en kvinder, der vil mere end være mor og rengøringsdame – og igen igen haren grundtone af skyld over det. Det er på mangemåder fint, men det har provokeret et tidligere udvalgsmedlem af netop børne og ungeudvalget Anne Marie Geisler Andersen (B) til at skrive om hvordan hun var nødt til at træde ud af selvsamme udvalg fordi der fra start blev sagt, der ikke kunne tages hensyn til hente/bringe situationen. Hendes mand er nemlig læge og nødt til at arbejde på alle tider af døgnet og i den anden ende af landet for at få specialet i hus.

Jeg synes jo naturligvis det er interessant fordi jeg selv konstant jonglerer med barn, og ikke blot to arbejdsliv, men snarere tre-fire mellem min mands og mine engagementer. Vi er dybt afhængige afhjælp fra familien. Den har vi heldigvis masser af. Det er jeg meget taknemmelig for, men det kommer med en erkendelse af at uden gik det ikke. Vi tørrer som samfund først og fremmest problemet af på kvinderne selv. Man kunne også vælge at give bedre løn og lægge møder i institutionernes åbningstid. Jeg er heldig at de fleste af mine møder er efter sengetid, for så tager det ikke de dyrebare vågne timer om eftermiddagen hvor jeg kan nå at se min søn og vi som familie kan nå at høre hvordan hinandens dag er gået.

 Man kan altid anlægge en “det er du selv ude om” vinkel, men jeg foretrækker at se mere pragmatisk på det. Så længe vi siger “løs det selv” til mødrene, så får vi ikke flere kvinder med børn til at turde hoppe ud i politik. Jeg kender alt for mange dygtige kvinder som vores demokrati går glip af fordi vi har skabt et politisk miljø hvor man er villig til at tage hensyn til arbejde, men ikke familieforpligtigelser. Egentlig er det lidt på hoved, for arbejdsgivere har pligt til at give fri til borgerligt ombud, som politik er, men der er ingen der har pligt til at løse den daglige ulvetime.
At svare man skal vælge mellem børn og karriere er helt useriøst, når både fødselstallet og ligestillingen i forvejen halter.

Det er 100 år siden kvinder fik samme grundlæggende rettigheder til demokratiet som mænd, men jeg håber ikke der behøver går 100 mere, før vi gør plads til mødre i politik?


skriv den første kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>