Rss Feed

Patienternes “babysæleffekt”

18. april 2013 by Maja Højgaard

Tegneren der tegner referatet fra Danske Regioners generalforsamlingen fangede babysælen

Jeg brugte min taletid til Danske Regioners Generalforsamling til at gøre opmærksom på at der er kommet en ny ulighed i sundhed.

Kære Bent

Tak fordi du nævner børneastma i din beretning. En overset gruppe.

Vi ser i disse år en ny ulighed i sundhed. En ulighed i diagnose. I stedet for hvor syge folk er, ser vi at det er hvilken sygdom de får der afgør behandlingen. Populært sagt har nogle sygdomme ”babysæl effekt”

Lige som det er nemmere at samle penge ind til babysæler og pandabjørne end padder og – nu vi er i Vestjylland – ulve for den sags skyld. På samme måde er det også nemmere at samle penge og lave lobby for nogle sygdomme end andre.

Mens nogle patientforeninger har råd til prime time hver uge og kendisser i kør for at kæmpe deres sag. Andre må kæmpe sig til 15 minutters opmærksomhed og vente på en kendis dør af deres sygdom.

Som eksempel var sidste gang folkesygdommen KOL fik landsdækkende interesse da Margit Brandt døde alt for tidligt og tragisk.

Vi ser skævheden ude lokalt på hvilke afdelinger der rammes af overbelægning. Det er en lokal udfordring der skal løses lokalt. Er hvor vi i denne forsamling kan løse noget i fællesskabet er med tilpassede kvalitetsdata.

Kræftpakkerne har gjort det for kræftpatienterne. For det gælder at: ”What you count is what you care for”. På dansk kunne man sige “Vi skal tælle det der tæller” Måske skulle vi være lidt bedre til at tælle på de overbelagt lunge- og infektionsmedicinske afdelinger.

Til sidst vil jeg takke dig for netop en tilpasning af den måde vi tæller i psykiatrien. Jeg ville ønske at vi fokuserede mere på de sygeste frem for de ikke-psykotiske. Det er her forskellene og dermed mulighederne for landevindinger er størst.

Det er os folkevalgtes vigtigste opgave at se de oversete.

Du kan se med resten af dagen her, hvor programmet også findes.


skriv den første kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>