Rss Feed

Richard Wilkinson live om Lighed

6. november 2014 by Maja Højgaard

I dag mødte jeg et idol. En sjælden gang imellem læser jeg en bog der taler direkte ind i kernen af hvem jeg er og hvordan jeg bruger mit liv. Tidligere tilfælde har altid været skønlittærere. Bogen Lighed (the spirit level) var første gang videnskabelig faglitteratur fangede mig på den måde.

image

Bogen var for mig en rigtig “page turner”, der side efter side dokumentere hvordan stor ulighed har negative konsekvenser for samfund, både i absolutte tal, som dødelighed for høj og lav, men også på bløde værdier som tillid og tryghed. Her til aften fik jeg endelig mulighed for at høre den ene af de to forfattere live. Richard Wilkinson er epidemiolog og fortalte om den dybere forståelse de har fået af deres tal siden bogens udgivelse. Bagefter fik jeg mulighed for at stille nogle opklarende spørgsmål.

Er af bogens hovedpointer er at de moderne dræbere som f.x. hjertekarsygdom har en stærk sammenhæng med stress. Stress gør vores kroppe dårligere til at hele og ødelægger vores sundhed. Det der stresser mennesker aller mest er følelsen af social ustabilitet. Jeg ville godt vide om man kunne gå direkte efter stress som fænomen. Det korte svar ud fra vores (halvlange) diskussion er at sådanne indsatser kun giver mening i en strukturel kontekst. Det skal gøre på uddannelsen eller arbejdet og fagforeninger, medarbejderdemokrati og elevdemokrati er nøglen.
Jeg behøver næppe fortælle jer at det alt sammen i høj grad er vand på min mølle. Arrangementet var kick-off for CPH:DOX som i år har Polarisering som et af de gennemgående temaer. Festivalen varer til d. 16. november. Grunden til Wilkinson starter en filmfestival er at bogen har inspireret en dukomentar, som du stadig kan nå at være med til at crowdfunde her.
image


skriv den første kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>